PostHeaderIcon Binnenkort uw C-rijbewijs of D-rijbewijs … FOETSIE ???

Gilbert Aerden – 10 april 2013

Onlangs kreeg ik van een gepensioneerde vrachtchauffeur, die zich nog te jong voelt om alles aan de haak te hangen, een telefoontje: “Ben ik, als ik mijn rijbewijs wil verlengen, alles kwijt als ik tegen die tijd geen 35 punten bijeen verzameld heb ?” Hij vervolgde: “In het bedrijfje, waarvoor ik regulier ingeschreven nog werk, weten ze van toeten noch blazen: er rijden nog enkele vrachtwagens rond, maar de chauffeurs en zelfs de baas hebben nog nooit gehoord van Code 95, bijscholing of nascholing vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs”… Ik kreeg het ijskoud !

Nota van de auteur: Als gesproken wordt over rijbewijs C omvat dit alle categorieën, dus C, C1, C+E, C1+E; idem voor rijbewijs D, D1, D+E, D1+E.

Dit kan toch niet dat anno 2013 er nog altijd bedrijven zijn, die niet weten wat op hen afkomt. Hun rijbewijs wordt niet verlengd: ze voldoen niet aan de wettelijke vereisten … ze hebben geen 35 punten verzameld … ze hebben geen 35 lesuren bijgewoond in het kader van het KB van 4 mei 2007. Ja, uw rijbewijs is foetsie ! Volgens de laatste gegevens in Nederland heeft slechts 17,2 % van de chauffeurs tot nu toe voldaan aan de wettelijke verplichtingen. Ik vrees, dat ze in september 2015 of 2016 op het einde van de overvolle wachtlijsten terecht komen.

Grote bedrijven en federaties hebben hun kanalen voor het verspreiden van nieuwe wetgeving. Familiebedrijfjes, eenmanszaken, kleine zelfstandigen hebben die parachute niet.  Het is dus aan de kleinere gilden, beroepsfederaties, lokale en regionale organisaties voor KMO’s om hun leden persoonlijk en intensief in te lichten. Ja inderdaad, ook de bakker of drankverdeler om de hoek, kleine verhuisfirma’s, installateurs, … iedereen die beroepshalve met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton maximaal toegelaten massa nu rondrijdt !

Er is een ruim aanbod aan opleidingen, de ene al interessanter dan de andere. Zelfs al zit je meer dan 30 jaar achter het stuur van vrachtwagen of bus, uit ervaring kan ik zeggen dat je er altijd nog onbekende dingen van opsteekt.

Er zijn nog 3 dagen opleiding voorzien voor de zomervakantie: 11 en 16 mei en 20 juni (telkens van 09.00 tot 15.00u). Het thema is “rij- en rusttijden, analoge en digitale tachograaf”. Wie hierover inlichtingen wil, stuurt me een berichtje op gilbert.aerden@scarlet.be of via onderstaande contactgegevens.

Gilbert Aerden, Zaakvoerder AEGILOG s-bvba

Leave a Reply