PostHeaderIcon ADR chauffeurs moeten langer wachten op hun ADR attest

Waar België tot voor kort zowat de beste van de Europese klas was voor het snel verstrekken van het ADR opleidingsattest aan chauffeurs (binnen enkele dagen tot maximum één week na het examen) zal dat voortaan niet meer het geval zijn.

Het ITLB laat weten dat de examenuitslagen voortaan door een federaal ambtenaar eerst dienen gevalideerd cq geviseerd en dat zou gebeuren binnen één week na het verbeteren van het examen. Pas daarna wordt de opdracht gegeven tot het produceren van de ADR opleidingsattesten, die een levertermijn hebben van 10 werkdagen of 2 kalenderweken. Toch even verduidelijken dat het verbeteren van de examens door ITLB nog steeds tot de best-in-class behoort, namelijk het weekend van het examen … Respect voor deze medewerkers !

Dit wil concreet zeggen dat een chauffeur na een positief examenresultaat moet rekening houden met een wachttijd van MINSTENS DRIE WEKEN, mogelijk een hele maand. Dit wil ook zeggen (zie eerdere blog omtrent te laat inschrijven voor een initiële cursus of bijscholing voor ADR) dat, als je baas geen ander werk heeft en als je niet MINSTENS een volle maand voor vervaldag van je ADR opleidingsattest examen hebt afgelegd (dus cursus beginnen 2 maanden voor vervaldatum), je zo mogelijk onbetaald verlof moet nemen … Het is een algemene tendens dat chauffeurs of hun werkgevers véél te lang wachten met het vernieuwen van het opleidingsattest. Het kan al vanaf 12 maanden voor vervaldatum zonder dat die datum opschuift of dat die geldigheid wordt ingekort !

Hulp nodig ? Geef een gil.

Gilbert AERDEN
Zaakvoerder AEGILOG s-bvba
Multimodaal extern Veiligheidsadviseur Gevaarlijke Goederen
Logistiek consultant

gilbert.aerden@scarlet.be of aegilog@scarlet.be

 

Leave a Reply